Thursday, September 23, 2010

SIAPA AIZAM MASOUD?

Pada 3 Ogos, saudara Aizam Masoud menulis di laman blog peribadinya di bawah tajuk ‘ESQ lagi’. Penulis adalah seorang Pegawai Penyelidik Jakim yang sangat berminat dengan hal-hal berkaitan ESQ. Bermula sebagai pegawai yang dihantar mengikuti Training ESQ, Aizam kemudian menjadi salah seorang pegawai penyelidik yang bertanggungjawab membuat kertas laporan yang mencadangkan ESQ dihalang di Malaysia. Hairan bin ajaib juga apabila meneliti tindakan, sikap dan tulisan saudara Aizam. Sewaktu beliau dihantar mengikuti Training ESQ, tidak ada sedikit juga komen yang disampaikan kepada pihak ESQ. Apabila ditanya oleh pihak ESQ kepada pihak Jakim, jawapannya hanyalah ‘tunggu, kertas laopran sedang dibuat.. Namun tunggu punya tunggu, akhirnya kertas laporan ESQ terus diibawa ke Majlis Fatwa Kebangsaan dengan cadangan pengharaman.

7 kali Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan bersidang dan membincangkan isu ESQ. Setelah pihak Panel Kajian Aqidah Jakim membentangkan kajian dan penemuan mereka berkaitan ESQ dan usulan pengharaman, Pihak Majlis Muzakarah belum menerima sepenuhnya usulan itu. Entah angkara siapa, atau mahu siapa… atau kemarahan siapa… kertas laporan yang bersifat ‘sulit’ ini telah upload ke internet di bawah blog yang bernama ‘ESQSESAT’. Mungkin orang yang bertindak mengupload kertas ‘sulit’ ini merasa tidak sabar untuk mendedahkan penemuan-penemuan yang menurutnya bukti ‘kesesatan ESQ’ namun tidak mendapat persetujuan pihak yang berotoriti.

Masyarakat kecoh seketika dengan kemunculan blog dan isinya ini. Siapakah yang yang bertindak berani mendahului Majlis fatwa Kebangsaan malah Jakim sendiri dengan mendedahkan ‘rahsia’ kerajaan ke blog tanpa identiti ini? Sesungguhnya jika kita serius mengkaji, pasti mudah mencari ‘orangnya’… siapakah yang memiliki kertas kerja atau laporan ini melainkan beberapa pegawai di Jakim? Tapi mengapa isu ini didiamkan begitu saja? Satu dokumen sulit milik kerajaan (Jakim) dengan mudah di upload ke internet, dengan beberapa penyelewengan fakta dan tuduhan serius kepada ESQ, namun tidak ada apa-apa tindakan dibuat…

Ramai menyangkakan ini ‘bala’ untuk ESQ, namun sebenarnya bagi pihak ESQ ia telah menjawab pertanyaan selama ini… apa yang tidak kena di mata Jakim terhadap ESQ.. Setelah puas mereka minta pembaikan dan nasihat, tidak pernah sekali diberikan secara ‘rasmi’ tapi diberikan dengan cara begini… walau kelihatan tidak sopan dan tidak bertanggungjawab, ia tetap diambil sebagai bahan untuk pembaikan oleh pihak ESQ. Dari laporan ‘haram’ inilah ESQ menjadi jelas, apa sebenarnya yang menimbulkan kekeliruan dan salah faham. Semua persoalan itu dibincangkan oleh Panel Syariah dan Akidah ESQ.

Majlis Muzakarah Kebangsaan telah meminta satu Panel pemantau luar dilantik pula untuk ‘memantau’ ESQ. Selama 6 bulan pelbagai kajian dilakukan oleh panel pemantau yang hasilnya kemudian di bentangkan di Majlis Muzakarah fatwa Kebangsaan. Untuk melengkapkan penelitian, Pihak Muzakarah Majlis fatwa Kebangsaan telah bertindak adil dengan memanggil Dr Ary Ginanjar selaku pengasas ESQ untuk datang menjawab segala kekeliruan dan persoalan yang ada. Dari situlah akhirnya Majlis Muzakarah fatwa Kebangsaan telah muktamad membuat keputusannya membenarkan ESQ diteruskan di Malaysia dengan tanggungjawab memperbaiki kekeliruan yang timbul diserahkan kepada Panel Syariah dan Akidah ESQ.

Keputusan ini disangkakan akan mengakhiri semua kemelut dan kontroversi yang dihadapi oleh ESQ. Tapi kenyataannya tidak… Pihak Panel Pemantau yang telah tamat tempoh perkhidmatannya, rupanya masih bekerja… begitu juga dengan saudara Aizam Masoud, Pegawai penyelidik Jakim yang terus bergerak mempertikaikan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan. Buktinya pada 10 Ogos 2010, saudara Aizam dan Prof Zakaria Stapa telah ke Selangor untuk membentangkan kajian mereka kepada Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor. Apakah tidak ada rasa hormat kepada keputusan yang dibuat oleh Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan? Walaupun Selangor atau mana-mana negeri di Malaysia bebas untuk mengkaji dan mengeluarkan fatwa sendiri berhubung isu ESQ, namun sebagai Pegawai yang bekerja di Jakim dan telah menyerahkan laporannya dan telah diputuskan oleh Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan, apa hak saudara Aizam bercakap di negeri lain? Bukankah ini menunjukkan rasa tidak hormat kepada Majlis fatwa Kebangsaan yang dianggapnya tidak ada hak dari sudut undang-undang untuk membuat fatwa? Apakah kerana itu Majlis fatwa Kebangsaan tidak wajar dihormati pendirian dan keputusannya? Sebagai Pegawai Jakim apakah hal ini tidak melanggar etika seorang pegawai yang diberi gaji oleh kerajaan?
Memang mengelirukan.

Sesungguhnya, siapakah sebenarnya saudara Aizam bin Masoud? Beliau bukan seorang mufti, apatah lagi mantan Mufti yang telah terbukti menaburkan jasa menjaga kesucian Islam di Malaysia. Apakah beliau seorang ‘pakar’ agama? Bukan juga kerana beliau bukan Professor yang mendapat Phd atau Doktor di mana-mana bidang agama. Jadi siapa beliau? Mengapa beliau begitu berani bersuara mempertikaikan sesuatu yang telah disidangkan 7 kali oleh Muzakarah Fatwa Kebangsaan dan juga telah diteliti dengan halus oleh 5 orang Panel yang terdiri dari ‘pakar’ agama, mantan Mufti dan mantan Pengarah Jakim sendiri? Apakah yang membezakan ilmu beliau dengan ilmu 5 orang Panel Syariah dan Akidah ESQ yang begitu sungguh-sungguh menjalankan amanah yang telah diberikan kepada mereka? Begitu juga dengan Mufti-Mufti yang telah mengikuti training ESQ seperti Tan Sri Harussani (Mufti Perak), Dato’ Hasan (Mufti Penang), Mufti Negeri Sembilan, Mufti Johor, Mufti Kedah, Mufti Serawak dan beberapa orang Timbalan Mufti yang begitu menyokong dan mahu ESQ terus berperanan menyedarkan masyarakat di Malaysia? Apakah yang membezakan ilmu saudara Aizam dengan mereka ini? Jika bukan ilmu apa? ‘keikhlasan?’ Ya… mungkin ini isunya kerana ada suara-suara yang tidak bertanggungjawab ada yang mempertikaikan keikhlasan dan kejujuran Panel Syariah dan Akidah ESQ kerana mereka dianggap dibayar oleh ESQ supaya membenarkan semua ajarannya. Apakah logik keikhlasan 5 orang Panel Syariah diragui? Apakah mungkin 5 orang yang sangat berwibawa dan dihormati kerana ilmu dan jasa mereka di dalam agama, sepakat untuk ‘menggadaikan’ kejujuran dan amanah semata-mata kerana ‘duit’? Bagaimana dengan Mufti yang menyokong tetapi tidak ada apa-apa kaitan dengan ESQ? Apakah mereka juga diragui kejujurannya?

Kelihatannya, saudara Aizam memang benar-benar mahu mengharamkan ESQ. Timbul persoalan, mengapa beliau beriya-iya mahu ESQ diharamkan? Jika ada masalah, mengapa tidak diperbaiki saja? Sukar sekali memahaminya. Namun akhirnya kehairanan ini terjawap juga… rupanya ada ada tuduhan yang lebih ‘dahsyat’ dari apa yang dibicarakan selama ini. Rupanya ada persepsi negatif yang membelenggu pemikiran saudara Aizam… yang menyebabkan beliau memandang ESQ dengan begitu sinis dan ‘bahaya’. Semuanya terjawab di dalam tulisan saudara Aizam bertarikh 3 Ogos dengan tajuk ‘ESQ lagi’.

Tulisan beliau penuh dengan andaian dan kesimpulan sendiri… bukan fakta atau sesuatu yang mempunyai bukti. Beliau merasakan telah benar-benar mengenali ESQ atau Dr Ary Ginanjar tapi hakikatnya beliau hanya melihat ESQ dari sudut apa yang beliau mahu lihat. Bukan kajian yang objektif dan menyeluruh. Apabila beliau meletakkan punca masalah pada Dr Ary Ginanjar sebagai pengasas ESQ, sejauhmana beliau berusaha mengenali sungguh-sungguh peribadi dr Ary Ginanjar? Hingga berani melemparkan tuduhan-tuduhan yang tidak berasas. Berhati-hatilah dalam menuduh atau menjatuhkan hukum, kerana salah menghukum tuduhan itu akan berbalik kepada yang menuduh.

Di bawah ini kami perjelaskan satu persatu kekeliruan Saudara Aizam. Semoga ia boleh menjadi penjelasan kepada mereka yang benar-benar ingin mencari kebenaran dan ingin tahu jawapan kepada semua isu yang saudara Aizam bangkitkan.


KEKELIRUAN 1 :

Dari tulisan Aizam :

Penyelewengan ESQ dalam mentafsirkan nama-nama Allah SWT yang Maha Baik. Perkara ini bertepatan dengan ayat 74 di dalam surah al—Nahl berbunyi:
فلا تضربوا لله الأمثال
Bermaksud: “Maka janganlah kamu menjadikan perumpamaan-perumpamaan bagi Allah”.

Ayat ini menjadi hujjah kepada aqidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah seperti yang terkandung di dalam Sifat 20 yang mengajarkan kepada kita bahawa Allah SWT itu bersifat ‘al-mukhalafah lil hawadith’ iaitu ‘bersalahan daripada segala yang baharu’. Tetapi ESQ mengajar sebaliknya apabila cuba mengiyaskan semua sifat-sifat makhluk dengan nama-nama Allah. Kesannya, ada di kalangan alumni ESQ yang memahami bahawa gunung itu tinggi kerana Allah itu Maha Tinggi, alam itu luas kerana Allah itu Maha Luas, bunga itu cantik kerana Allah itu Maha Cantik dan pelbagai lagi.


PENJELASAN :

Di dalam Surah At Taubah ayat 128 yang bermaksud ;

“Sungguh, telah datang kepadamu seorang Rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaan yang kamu alami , (dia) sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, pengasih dan penyayang terhadap orang-orang yang beriman.”

Rasulullah itu adalah uswatunhasanah untuk kita semua. Pada diri bagindalah terlihat akhlak dan contoh tauladan yang menjadi kayu ukur sifat yang mulia untuk dicontohi oleh umat Islam keseluruhannya. Di dalam ayat di atas, jelas memperlihatkan bahawa Rasulullah SAW adalah wakil Allah yang diutuskan dari golongan manusia yang mempunyai sifat-sifat seperti pengasih dan penyayang iaitu sifat Raufur Rahim. Bukankah sifat Raufur Rahim (pengasih dan penyayang) itu sifat-sifat Allah? Bagaimana Rasulullah juga memilikinya jika manusia dilarang dari menyerupai sifat-sifat Allah?

Ini baru dua dari banyak lagi sifat-sifat Rasulullah yang lain seperti adil, pemurah, pemaaf, pelindung, gagah, sabar dan sebagainya. Bukankah sifat-sifat ini juga adalah sifat-sifat Mulia Allah yang dapat kita fahami di dalam Asmaul Husna. Namun tentulah nilai kasih sayang manusia tidak sama sama dengan nilai kasih sayang Allah. Begitu juga dengan adil, pemaaf, pelindung, gagah dan sebagainya. Kerana manusia hanya mampu berkasih sayang sedangkan Allah Maha Pengasih dan Penyayang. Sifat-sifat mulia yang dimiliki oleh manusia, tidak akan dapat menyamai apatah lagi menandingi sifat-sifat Mulia Allah kerana apa yang dimiliki oleh manusia itu hakikatnya adalah dari kurniaan dan ciptaan Allah juga. Bukan dimiliki oleh manusia secara sendiri.

Jika manusia dilarang dari meniru sifat-sifat Allah, sifat siapakah yang patut diikuti? Sedangkan seperti yang dijelaskan di atas, Rasulullah sendiri mencontohi sifat-sifat Allah. Apakah hukumnya jika manusia bersifat sabar, Adil, Pemurah, Pemaaf, Pengasih, Penyayang? Apakah pada diri saudara Aizam tidak ada sifat-sifat ini? Jika ada, apakah kebaikan sifat-sifat itu bukan dari Allah? Jika bukan dari Allah, dari siapakah? Apakah pada diri Saudara Aizam tidak ada sifat pengasih, penyayang, pemaaf, sabar, pemurah, adil? Bukankah itu semua sifat Allah? Mengapa saudara Aizam ‘menyamai’ sifat-sifat Allah ini? Jika saudara Aizam mendakwa itu bukan sifat Allah, sifat siapakah? Apakah sifat saudara Aizam sendiri? Tiada kaitannya dengan Allah?

Jika begitu, bagaimana dengan orang bukan Islam yang juga ada yang sabar, adil, pemurah dan penyayang? Apakah kebaikan itu dari diri mereka sendiri? Bukan dari Allah? Cuba saudara Aizam renungkan dalam-dalam… bukankah semua kebaikan itu dari Allah?

Begitu juga dengan seluruh alam semesta yang diciptakan oleh Allah, termasuk gunung yang tinggi, dunia yang luas dan bunga yang indah. Apabila kita meyakini semua ini adalah makhluk ciptaan Allah, memandang hasil ciptaan akan langsung menghubungkan ingatan kita kepada penciptanya iaitu Allah Yang Maha Agung. Gunung yang tinggi dan dunia yang luas tidak akan mampu menjelaskan Maha Tinggi dan Maha Luas nya Allah. Tetapi, apabila melihat gunung yang tinggi dan alam yang luas, kita akan mengingati segala sifat-sifat indah dan mulia penciptanya iaitu Allah Al ‘Ali (Yang Maha Tinggi) dan Allah Al Wasit (Yang Maha Luas). Ia bukan menyamakan ketinggian gunung atau keluasan bumi dengan Allah atau menyamakan bumi dan gunung dengan Allah tetapi memandang alam ini akan mengingatkan kita kepada Allah Yang Maha Pencipta. Ia akan menyebabkan kita terus berzikir dengan nama-nama Allah yang indah.

Seperti kisah alumni yang disebut oleh saudara Aizam, apa yang disampaikan oleh alumni tersebut sebenarnya, berlainan dari apa yang diulas oleh Aizam. Alumni yang dimaksudkan adalah saudara Muqarrobin, pendaki muda Negara yang telah berjaya mendaki hingga ke puncak gunung Everest. Beliau menyampaikan, apabila beliau berjaya menawan puncak gunung yang paling tinggi di dunia, beliau sangat tersentuh dan menangis. Beliau tersentuh dan menangis kerana menyedari bahawa beliau berada di atas gunung yang paling tinggi yang diciptakan oleh Allah dan dari sana beliau dapat melihat keluasan alam ciptaan Allah… kekaguman beliau tidak lagi kepada ketinggian gunung atau keluasan alam, tetapi beliau merasa sangat tersentuh dan insaf kerana mengingati Pencipta Gunung itu iaitu Allah Al A’ly Yang Maha Tinggi. Melihat alam yang luas dari puncak gunung itu, beliau langsung mengingati Penciptanya iaitu Allah Al Wasi’, Allah Yang Maha Luas… beliau sama sekali tidak menyamakan zat Allah dengan zat gunung, alam atau sebagainya.

Hal yang berlaku ini sama sekali tidak menyamakan benda atau makhluk seperti Allah tetapi sebagai satu pengakuan bahawa semuanya adalah ciptaan Allah. Jika kita kagum kepada ciptaan, tentulah kita sebenarnya lebih patut kagum kepada penciptanya iaitu Allah jauh lebih hebat dari ciptaanNya. Ini akan menjadikan manusia sentiasa ‘tunduk’, dekat dan ingat kepada Allah. Setiap yang di pandang akan menyebabkan manusia insaf dan mengingati Penciptanya iaitu Allah.

Yang diingati pada Allah itu adalah sifatNya, bukan zat. Apakah hal ini salah? Jika ya, di mana salahnya? Apakah manusia tidak boleh mengingati Allah apabila hatinya tersentuh melihat ciptaan Allah? Bukankah manusia itu dianjur untuk mengingati Allah sebanyak-banyaknya. Mengingati Allah dengan melihat ciptaanNya seperti Firman Allah dalam surah Al Imran ayat 190-191 yang bermaksud ;

“Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), “ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka”

Apakah saudara Aizam mahu supaya semua yang dilihat jangan dihubungkan dengan Allah kerana bimbang akan menyerupakan Allah dengan sesuatu yang baharu? Mungkinkah itu yang berlaku kepada saudara Aizam?

Sifat 20 adalah ilmu yang muncul sebagai satu metodologi para ulama ataupun suatu kaedah utk menepis pemahaman ketuhanan yang sesat. Ia adalah sebagai salah satu usaha para ulama untuk menyelamatkan akidah umat Islam akibat serangan ahli falsafah seperti yang telah dinaqalkan oleh al imam Al Ghazzali dalam Tahafut Al-Falasifah (kecelaruan ahli falsafah)
Namun, sifat Allah tidak hanya terbatas kepada 20 sahaja. Bagaimana dengan sifat Ar Rahman dan Ar Rahimnya Allah yang tidak dijelaskan di dalam sifat 20? Mengenal Allah melalui sifat-sifatNya yang ada di dalam Asmaul Husna adalah sesuatu yang diajarkan di dalam Al Quran dan sangat digalakkan oleh ulama Islam termasuklah oleh Imam Al Ghazali.

Contohnya, penghayatan Asma’ Husna dalam pembentukan karekter telah dihuraikan secara meluas oleh al-Ghazali dalam kitab tersohornya al-Maqsad al-Asna Fi Syarh Asma’ Allah al-husna. Malah dalam kitab ini terdapat satu tajuk khusus yang menerangkan bahawa kesempurnaan seorang hamba dan kebahagiaannya ialah dengan berakhlak dengan akhlak Allah dan menghiaskan diri dengan makna sifat-sifatNya serta nama-namaNya mengikut kadar yang sesuai dengan hakNya. (lihat; al-Ghazali, Muhammad bin Muhammad, t.th., al-Maqsad al-Asna Fi Syarh Asma’ Allah al-Husna, Beirut: Dar al-Kutub al-Ilmiyyah. Hlm. 6.)

Semoga saudara Aizam faham bahawa di ESQ, peserta sentiasa di dorong untuk mengingati Allah dengan memahami serta menghayati semua sifat-sifatNya yang terdapat di dalam Asmaul Husna hingga Allah terasa sangat ‘dekat’ kerana sentiasa diingat. Peserta sama sekali tidak diajar menyamakan diri mereka atau makhluk ciptaan Allah dengan Allah SWT. Jika benar itu yang diajarkan oleh ESQ, masakan ia didiamkan atau dibiarkan oleh Panel Syariah dan Akidah ESQ dan para Mufti yang silih berganti datang ke training ESQ. Belum lagi para ustaz yang boleh dikatakan setiap kali training berlangsung ada ramai para ustaz dan pensyarah di bidang agama yang datang mengikutinya. Apakah mungkin hal ini disembunyikan jika memang ada? Fikirkan dalam-dalam.. apakah mungkin yang salah faham itu saudara seorang tetapi saudara dengan bebasnya menyebarkannya kepada khalayak ramai yang tidak tahu apa-apa hingga memandang serong kepada ESQ? Bukankah ini fitnah dan fitrah lebih kejam dari membunuh?


KEKELIRUAN 2 :

Aizam menulis ;

Ini adalah hasil daripada ajaran ESQ yang mengatakan bahawa ‘seluruh alam mewakili sifat Allah’. Lihatlah betapa dangkalnya ajaran ini kerana ia tidak berpijak kepada kaedah mantiq yang betul, bagaimana mungkin gunung dan alam yang mempunyai isipadu, had dan mengambil ruang boleh dikatakan menyamai sifat Allah SWT yang qadim? Malah gunung dan alam itu akan hancur apabila tiba masanya manakala bunga pula akan layu. Ini menunjukkan bahawa sifat alam ini ‘hadith’ (baharu) dan tidak kekal (fana’) sedangkan Allah SWT itu bersifat baqa’ (kekal) dan tidak binasa.


PENJELASAN :

Sesungguhnya ESQ sama sekali tidak berbicara tentang zat Allah. Tetapi yang dibicarakan adalah sifat-sifat –Nya yang mulia. Allah dikenali melalui sifatNya, bukan zat yang tidak akan ada sedikitpun dapat dibayangkan apatah lagi disamakan oleh manusia dengan segala yang ada dimuka bumi ini. Saudara Aizam harus dapat membezakan antara zat dan sifat Allah. Jangan keliru memandang atau memahaminya. Zat atau fizikal Gunung, alam, bunga, semuanya akan hancur binasa kerana ia semua adalah makhluk ciptaan Allah. Namun yang mengingatkan manusia kepada Allah bukan zat atau fizikal yang bersifat ‘fana’ ini, tetapi sifatnya.

Bukan tanah, pasir dan batu gunung yang menjadi longgokan tinggi itu yang membuatkan Muqarrobin menangis. Bukan pasir, Pokok, gunung-gunung yang tegak berdiri dan tanah yang terbentang membuat Muqorrobin terharu, bukan kelopak bunga dan warnanya yang membuatkan manusia gembira, tetapi sifat tinggi, luas dan indah yang mengingatkan manusia kepada Allah Yang Maha Pencipta, yang telah menciptakan ini semua yang membuatkan hati manusia bergetar dan menangis. Pergunakanlah hati dalam memahami hal ini. Manusia mengingati Allah dengan hati kerana Allah dikenal memalui sifat-sifatNya, bukan zat atau fizikal. Kerana itu setiap yang dipandang di alam ini boleh mengingatkan manusia kepada Allah dan keagunganNya.

Hayatilah Firman Allah dalam surah Al A’raf ayat 179-180 yang bermaksud ;

“Dan sungguh, akan Kami isi neraka jahanam banyak dari kalangan jin dan manusia. Mereka memiliki hati, tetapi tidak digunakannya untuk mamahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memiliki mata (tetapi) tidak digunakannya untuk mendengarkan (ayat-ayat Allah). Mereka seperti hewan ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lengah. Dan Allah memiliki Asmaul Husna (nama-nama yang terbaik), maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut Asma’ul Husna itu dan tinggalkanlah orang-orang yang menyalahertikan nama-namaNya. Mereka kelak akan mendapat balasan terhadap apa yang telah mereka kerjakan.”

Allah itu dikenal dan diingat bukan hanya di dalam lembaran buku dan tesis, tetapi seluruh alam ini jika dilihat dengan hati akan menambah insaf dan tawaduk manusia kepada Yang Maha Agung iaitu Allah SWT. Peserta training ESQ tidak pernah samasekali diajak membahaskan tentang zat Allah. Yang diperkenalakan adalah sifat-sifatNya melalui nama-nama Allah yang diperjelaskan satu persatu di dalam Al Quran. Pergunakanlah hati Aizam untuk memahami hal ini… hati yang hidup dengan zikir mengingati Allah.. dan tanpa sangka buruk yang akan menghijab Aizam dari memandang baik sesuatu yang datangd ari orang lain.


KEKELIRUAN 3 :

Menurut saudara Aizam lagi :

Jadi persoalan, bagaimana pula dengan makhluq-makhluq seperti iblis, syaitan, haiwan liar, segala jenis penyakit yang kesemuanya adalah perkara-perkara buruk (pada zahirnya)… adakah ia juga mewakili sifat-sifat Allah yang Maha Baik itu? Apakah bentuk aqidah yang diajarkan oleh ESQ ini sebenarnya?


PENJELASAN :

Sesungguhnya dalam setiap penciptaan Allah itu terdapat sesuatu yang boleh menimbulkan keinsafan dan kesedaran di hati manusia untuk memikirkankannya. Contohnya penyakit, haiwan liar dan sebagainya. Siapakah yang menciptakannya? Pastilah Allah. Hati yang hidup, akan dapat sentiasa menghubungkan setiap ciptaan Allah dengan penciptaNya.

Siapakah yang menciptakan penyakit di alam semesta ini? Walaupun manusia sakit kerana pelbagai sebab, namun hakikatnya ianya berlaku semuanya diatas keizinan Allah. Melihat pelbagai penyakit-penyakit yang wujud sekarang ini, akan menyebabkann kita kembali mengingati Allah Yang Maha Menentukan (Al Muktadir). Walaupun ada ketikanya, kita telah berusaha menjaga kesihatan tetapi diberikan juga sakit. Inilah bukti Allah itu berkuasa dan Maha Menentukan. Begitu juga dengan sembuh. Walaupun manusia wajib berusaha untuk sihat, namun hakikatnya siapakah yang menyembuhkan setiap penyakit? Ubat atau Allah? Pastilah Allah. Penyakit-penyakit yang ada akan menyebabkan manusia terus mendekat kepada Allah Yang Maha Menyembuhkan. Penyakit juga adalah sebagai peringatan dari Allah supaya manusia sentiasa menjaga diri dari bahaya dan ini akan sentiasa mengingati manusia kepada Allah Yang Maha Melindungi.

Begitu juga dengan haiwan liar. Yang merasakan haiwan itu liar adalah manusia tetapi hakikatnya itu adalah habitatnya yang diciptakan oleh Allah Yang Maha mengetahui untuk mereka dapat terus bertahan di dalam hutan yang penuh cabaran. Semua diciptakan Allah penuh keseimbangan dan kesempurnaan. Dari binatang liar ini kita boleh mengingatkan pelbagai keunikan dan kehebatan ciptaan Allah Yang Maha Mencipta dan Maha Mengetahui dan Bijaksana.

Berkaitan dengan iblis dan syaitan, inilah contoh apabila mengambil sifat Allah yang dilarang iaitu Sifat Allah Al Mutakabbir. Sifat-sifat Iblis dan Syaitan akan sentiasa mengingatkan manusia supaya tidak boleh meniru atau mencontohi sifat Allah Al Mutakabbir kerana ia akan menjadikan manusia sombong dan merasa diri sentiasa benar dan pandai. Inilah satu-satunya sifat Allah yang dilarang dari diikuti. Walaupun ilmu banyak dan ibadah hebat, iblis akhirnya dimurkai Allah dan dibuang dari syurga kerana memakai pakaian Allah iaitu sifat Allah Al Mutakabbir. Perlu saudara Aizam ingat, Iblis tidak mahu mencontohi sifat-sifat mulia Allah yang tidak dilarang dari dicontohi seperti kasih sayang, pemaaf, melindungi dan sebagainya sebaliknya Iblis meniru sifat Allah yang dilarang iaitu Al Mutakabbir. Ini seharusnya perlu sentiasa menjadi sempadan buat kita semua. Ikutilah dorongan dari sifat-sifat Allah yang mulia, namun tinggalkan lah sifat sombong dan merasa hanya diri yang pandai kerana ia tidak seharusnya dimiliki oleh manusia. Sifat Al Mutakabbir hanya boleh dimiliki oleh Allah SWT.

Sebagai kesimpulannya, marilah kita hayati kata-kata kata-kata Iman Al Ghazali ini ;

“Semua yang kita lihat dan rasa dengan deria kita menjadi saksi yang tidak dapat dibantah berkenaan adanya Tuhan – batu dan bongkahan, pohon-pohon, makhluk-makhluk hidup, langit, bumi dan bintang-bintang, dataran dan lautan, api dan udara, ketentuan dan kebetulan. Sungguh, kita sendiri adalah ketua saksi padanya. Tetapi sebagaimana halnya kelawar yang melihat hanya pada malam hari dan tidak dapat melihat pada siang hari kerana kelemahan penglihatannya, yang silau disebabkan cahaya matahari, begitu juga fikiran manusia yang terlalu lemah bagi melihat keagungan Tuhan secara utuh.”KEKELIRUAN 4 :

Menurut saudara Aizam juga :

ESQ juga mengajarkan bahawa manusia itu mewakili sifat-sifat Allah SWT hasil daripada suara hati yang sedia wujud di dalam fungsi ketiga otak manusia yang dinamakan God Spot. Suara hati ini menurut ESQ adalah fitrah yang telah ditiupkan dengan 99 nama Allah SWT ketika Allah SWT meniupkan roh-Nya ke dalam diri manusia. Menurut ESQ suara hati ini universal dan terdapat pada seluruh manusia tanpa mengira agama mahupun kepercayaan termasuk atheis sekalipun.

Oleh kerana itu, ESQ mengatakan manusia itu berkasih sayang kerana sifat Allah itu yang Maha Pengasih, manusia itu adil kerana Allah itu Maha Adil, manusia itu berwawasan kerana nama Allah itu al-Aakhir dan pelbagai lagi. Bermaksud kesemua sifat manusia yang benar-benar mengikuti suara hatinya yang fitrah itu adalah merujuk kepada 99 nama Allah SWT yang sedia wujud di dalam God Spot tersebut.


PENJELASAN :

Hakikatnya manusia sebelum lahir ke dunia, telah berjanji untuk tunduk dan menerima Allah sebagai Tuhannya. Ini terbukti di dalam Al Quran, Surah Al A’raf , ayat 172 yang bermaksud ;

“Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanya dengan FirmanNya) : ‘Bukankah Aku Tuhanmu? Mereka semua menjawab : “Benar, (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi’. Yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari kiamat kelak: ‘Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini”.

Namun, bagaimana menjelaskan hingga semua manusia meyakini dan mengakui bahawa mereka hakikatnya sentiasa ingin tunduk dan patuh kepada Allah yang menjadikannya? Penemuan wujudnya saraf-saraf di otak yang bertindak balas dengan hal-hal berkaitan ketuhanan oleh VS Ramachandran yang kemudian menamakannya dengan “God Spot” sedikit sebanyak dapat membantu menjelaskan hal ini. Dengan ditemuinya “God Spot” di otak manusia menjelaskan bahawa manusia secara semulajadi memerlukan Tuhan dan tidak akan menemui kebahagian selagi tidak menemui jawapan kepada makna hidup yang sebenarnya.

Inilah yang dimaksudkan dengan Fitrah bertuhan (Sarafnya dinamakan ‘God Spot) yang ada di dalam diri setiap manusia akan menyebabkan manusia memiliki dorongan kepada kebenaran dan kebaikan. Dorongan kepada kebaikan dan kebenaran yang akan dimiliki oleh manusia ini dinamakan oleh Dr Ary Ginanjar sebagai suara hati. Semua suara hati manusia terarah kepada nilai-nilai kebaikan yang dapat dipelajari dari 99 nama/sifat dari Asmaul Husna. Di dalam bukunya, ESQ Emotional Spiritual Quotient, Versi Malaysia, hal 69 Dr Ary menjelaskan ;

Jawapan-jawapan dari suara hati tersebut kelihatan punya perkaitan dengan sifat-sifat Allah yang terdapat di dalam Al Quran (Asmaul Husna) seperti Maha Penolong, Maha Pengasih dan Penyayang, Maha Berilmu, Maha Mengetahui, Maha Suci, Maha Memelihara, Maha Menghitung, dan Maha Melindungi. Merujuk kepada Surah As Sajadah ayat ke 9, bermaksud, “Kemudian Dia menyempurnakan kejadiannya (manusia) dan meniupkan ke dalamnya roh (ciptaan)-Nya…” Ertinya sifat-sifat mulia itu juga ditiupkan ke dalam jiwa manusia. Contoh-contoh yang dikemukakan di atas adalah bertujuan untuk menyedarkan semua manusia bahawa sebenarnya mereka memiliki suara hati yang sama; suara hati universal yang diciptakan Allah untuk manusia. Inilah yang disebut conscience yang terakam di dalam God Spot. Inilah yang disebut kesedaran spiritual atau kesedaran fitrah.

Inilah sesungguhnya bukti manusia telah berjanji untuk tunduk patuh kepada Allah. Walau fizikal, akal mereka tidak, namun hati seluruh manusia tunduk dan mengakui kebenaran nilai-nilai mulia itu yang hakikatnya adalah dorongan mencontohi sifat-sifat Allah yang dapat kita pelajari di dalam Al Quran dan dinamakan dengan Asmaul Husna. Hati manusia seolah terikat untuk sentiasa mahu mengikuti dan merindui sifat-sifat mulia Allah sesuai dengan Firman Allah yang bermaksud ;

“Hanya kepada Allah-lah sujud patuh segala yang ada di langit dan dibumi, sama ada dengan kemahuan sendiri mahupun dengan terpaksa; (demikian juga) bayang-bayang mereka; pada waktu pagi dan petang.” Surah Ar Ra’d (Guruh) ayat ke 15.

Namun God Spot baru sebatas kemampuan lahirian manusia untuk memikirkan tentang keperluan dan dorongan kepada Tuhan. Kerana itulah manusia yang telah disiapkan dengan fitrah bertuhan ini, kemudiannya diutuskan pula oleh Allah para Nabi dan Rasul sebagai penunjuk jalan kepada agama kebenaran dan menolak cara-cara yang salah dalam mendekatkan diri kepada Allah. Walaupun kini tiada lagi Nabi dan Rasul, namun untuk kita Allah telah menjanjikan Al Quran sebagai pedoman yang akan dijaga kesuciannya hingga ke akhir zaman. Dari Al Quran lah (beserta As Sunnah) manusia mendapat jawapan kepada semua persoalan. Kerana itu di dalam buku ESQ, Dr Ary menjelaskan bahawa Al Quran adalah Pedoman Utama (Puncak) kepada manusia (rujuk halaman 222, buku ESQ dibawah tajuk Al Quran Sebagai Pedoman Utama).

Di dalam model ESQ sendiri, Dr Ary meletakkan 6 Prinsip Rukun Iman sebagai teras atau panduan kepada Fitrah Bertuhan (suara hati) yang ada pada diri manusia. Suara hati yang ada pada manusia haruslah berprinsip kepada Tauhid iaitu beriman kepada Allah yang Esa, beriman kepada malaikat, beriman kepada Rasullullah, beriman kepada Al Quran, beriman kepada hari kemudian dan menerima dengan ikhlas qado dan qadar Allah. Dengan 6 Rukun Iman ini, perlu pula dilahirkan dalam aksi nyata iaitu dengan melaksanakan dengan penuh keimanan 5 Rukun Islam, iaitu Syahadah, Solat, Puasa, Zakat dan Haji. Inilah ESQ Model yang diajarkan oleh Dr Ary Ginanjar yang tidak sebatas suara hati sahaja.

Bagi menjelaskan kebingunan Saudara Aizam tentang bagaimana suara hati ini universal dan terdapat pada seluruh manusia tanpa mengira agama mahupun kepercayaan termasuk atheis sekalipun, dengan satu kenyataan bahawa suara hati yang dimiliki oleh manusia bukan menjamin akidah yang benar yang dimiliki oleh mereka. Walaupun semua manusia dikurniakan Fitrah bertuhan tetapi tidak semuanya di landasan yang benar. Ini jelas di dalam sabda Rasulullah SAW di dalam hadisnya yang bermaksud; “Setiap anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah, kemudian kedua orang ibu bapanyalah yang menjadikannya Yahudi atau Nasrani atau Majusi” (HR Al Bukhari dan Muslim).

Dari hadis di atas, jelas bahawa semua manusia memiliki Fitrah bertuhan kepada Allah, namun kerana ibu bapa (persekitar dan pendidikan) manusia menjadi kafir dan menolak Islam. Hal ini menjelaskan mengapa terdapat manusia-manusia yang boleh kita kategorikan berperangan baik dan sangat suka menolong, bersih, adil dan sebagainya namun kerana akidah yang salah, semua kebaikan itu tidak ada nilainya di sisi Allah kerana kebaikan yang dilakukan bukan sebagai pengabdikan kepadaNya.

Berkenaan kenyataan Aizam tentang “ESQ mengatakan manusia itu berkasih sayang kerana sifat Allah itu yang Maha Pengasih, manusia itu adil kerana Allah itu Maha Adil, manusia itu berwawasan kerana nama Allah itu al-Aakhir dan pelbagai lagi. bermaksud kesemua sifat manusia yang benar-benar mengikuti suara hatinya yang fitrah itu adalah merujuk kepada 99 nama Allah SWT yang sedia wujud di dalam God Spot tersebut. “

Mari kita merujuk pada Surat Al-Qashash ayat 77 yang mengatakan bahawa “Berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu”. Allah memiliki sifat-sifat yang tercermin dalam Asmaul Husna, manusia harus menghormati sifat tersebut tapi bukan untuk menandingi-Nya.

Allah memiliki sifat kasih sayang, manusia juga harus memiliki sifat kasih sayang pada sesama. Tapi kasih sayang manusia tidak akan sebanding dengan Allah Yang Maha kasih sayang. Allah Maha Adil, dan manusia juga harus bersifat adil pada sesama manusia.

Sekarang kita bertanya, apakah kita tidak boleh adil, kerana itu adalah sifat Allah Al Adl? Apakah kita tidak boleh memiliki sifat kasih sayang, kerana itu adalah sifat Allah Ar Rahmaan? Jika kita tidak boleh menyamai sifat itu kerana ia sifat Allah, kita harus belajar dari sifat siapa? Ssungguhnya ini bukanlah menyaingi sifat Allah, kerana Adil-nya Allah tidak tertandingi, namun manusia harus adil kepada sesama, semampu manusia. Dan bagaimana bentuk sifat-sifat ini perlu diamalkan, seperti bagaimana berkasih sayang, bagaimana untuk adil, bagaimana untuk pemaaf dan sebagainya yang harus kita praktikkan, semua kembali kepada Al Quran sebagai panduan. Inilah yang akan membezakan suara hati orang Islam dan bukan. Suara hati orang yang bukan Islam, mereka tetap ada dorongan membuat kebaikan tetapi tanpa panduan. Sedangkan untuk umat Islam, suara hati haruslah berpandukan Al Quran dan As Sunnah. Ia dijelaskan di dalam buku dan juga Training ESQ (buku ESQ, versi Malaysia, halaman 222). Untuk yang masuk training tak penuh, atau baca buku mencari salah, mungkin tak akan menemui hal ini...

Kecenderungan manusia untuk menyukai sifat-sifat kebaikan seperti kasih sayang, keadilan, kejujuran, tanggung jawab, keindahan, adalah bukti bahawa manusia telah melakukan perjanjian dengan Allah untuk tunduk patut kepada Allah, sebelum mereka dilahirkan sebagaimana ayat Al-Quran surah al-A’raf (7): ayat 172.

Walaupun manusia tidak beriman, tetai secara fitrah mereka tunduk kepada sifat Allah iaitu mereka menyukai dan merindui sifat pengasih, penyayang, adil dan sebagainya. Inilah bukti bahawa sujud, semua makhluk di langit dan di bumi, termasuk bayang-bayang mereka seperti firman Allah yang bermaksud ;

“Hanya kepada Allah-lah sujud patuh segala yang ada di langit dan dibumi, sama ada dengan kemahuan sendiri mahupun dengan terpaksa; (demikian juga) bayang-bayang mereka; pada waktu pagi dan petang.” Surah Ar Ra’d (Guruh) ayat ke 15.

Apakah Saudara Aizam sendiri berusaha untuk tidak mencontohi sifat-sifat Allah? Tidak mahu kasih sayang, tidak mahu adil, dan lain-lain kerana tidak mahu menyamai sifat-sifat Allah? Apakah kemungkinan akan berlaku kepada manusia yang mengelak dari mencontohi sifat-sifat Mulia ini? Sifat siapakah yang akan dicontohinya? Hati-hati...

Sesungguhnya, kebaikan yang kita lakukan adalah dorongan dari Allah... kerana itu manusia tidak boleh sombong dan angkuh dan mendakwa kebaikan dari diri sendiri. Kerana itu setiap kali lepas bercakap, orang Islam akan mengatakan, “yang baik itu dari Allah, yang lemah dan salah itu dari diri saya sendiri...” Bagaimana dengan saudara Aizam?


KEKELIRUAN 5 :

Aizam menambah :

Akibatnya kesemua nama-nama Allah SWT termasuk yang mempunyai makna-makna khusus bagi-Nya seperti al-Mutakabbir, al-Khaliq, al-Muhyi, al-Mumit diterjemahkan sesuai dengan sifat-sifat manusia. Alasannya kerana manusia itu mewakili sifat-sifat Allah SWT.


PENJELASAN :

Sifat Allah yang tidak boleh ditiru hanyalah Al Mutakabir kerana ada hadis Qudsi yang melarangnya.

“Sifat Kibriya (Kebesaran) itu adalah selendangKu dan sifat Azhamah (Keagungan) itu adalah pakaianku. Sesiapa mencabutnya daripadaku, Aku akan mempersoalkannya dan Aku tidak peduli”. Ibnu Majah melalui Ibnu Abbas. Dan ESQ tidak pernah mengajarkan pesertanya mencontohi sifat ini.

Namun sifat-sifat Allah yang lain, tidak pernah ada larangan untuk mencontohinya sesuai dengan kapasiti dan kemampuan seorang manusia yang bukan mahu menandingi sifat Allah.

Al Jabbar adalah sifat Allah Yang Maha Berkehendak (Memaksa). Dalam Surah Al Fussilat, ayat 11, Allah berfirman ;

“Kemudian Dia menuju langit dan langit itu masih merupakan asap, lalu Dia berkata kepadanya dan kepada bumi: Datanglah kamu keduanya menurut perintahKu dengan rela ataupun terpaksa. Keduanya menjawab, “Kami datang dengan rela.”

Sifat Allah Al Jabbar adalah sifat Allah yang tegas menentukan kepastian sesuatu perkara supaya terus berjalan demi kebaikan dan keseimbangan. Seperti pergerakan bulan, bumi dan matahari sebagai tanda tunduk patuh kepada kehendak Allah. Untuk manusia yang mencontohi sifat Al Jabbar, adalah manusia yang sentiasa disiplin dan menjaga hukum-hukum Allah. Sifat tegas dan disiplin yang dilakukan oleh manusia dengan penuh kasih sayang dan demi kepentingan dan kemaslahatan, bukan kerana sifat sombong, angguh atau mementingkan diri sendiri.

Bagi sifat Al Khaliq pula, adalah bermaksud Yang Maha Pencipta. Manusia tidak mungkin dapat mencipta seperti Allah tetapi manusia perlu kreatif dan boleh mempunyai kemampuan mereka dan mencipta produk-produk baru dan sebagainya. Dorongan dari sifat Al Khaliq akan menjadikan manusia sentiasa kreatif dan inovatif. Dan apabila mencipta sesuatu, manusia jadi tidak sombong kerana mengingati Allah Yang Maha Pencipta, dengan mencipta sesuatu yang bermanfaat, manusia sebenarnya didorong mengingati Allah dan berzikir mengingatiNya. Bayangkan jika manusia mencipta tanpa mengingati Allah Al Khaliq, manusia mungkin akan sombong dan bangga diri hingga lupa kepada yang Maha Pencipta.

Begitu juga sifat Allah Al Muhyi iaitu Yang Maha Menghidupkan. Manusia tidak mungkin menghidupkan orang yang mati, tetapi manusia harus belajar untuk mengidupkan jiwa orang yang mati, kita perlu pelajari bagaimana menghidupkan jiwa manusia supaya sentiasa semangat dan ikhlas kerana Allah. Nama Allah Al Muhyi memberi inspirasi kepada manusia supaya sentiasa menghidupkan hatinya. Selain berzikir dengan Nama Al Muhyi supaya sentiasa hidup hati, kita juga akan terdorong untuk sentiasa berusaha menghidupkan jiwa orang-orang di sekitar kita kepada kebaikan dan kebenaran.

Sifat Al Mumit pula adalah bermakna Yang Maha Mematikan. Manusia tidak mungkin boleh mematikan dirinya mahupun orang lain. Namun di dalam diri manusia ada kebaikan dan keburukan. Sifat buruk pada diri manusia itu harus di matikan. Sifat2 iblis harus dimatikan. Caranya adalah dengan berzikir dengan Al Mumit dan selalu berusaha membersihkan diri dari dosa dan kesalahan.

Sesungguhnya hal ini bukan sesuatu yang baru. Bukan ESQ yang pertama mengajak manusia mencontohi sifat-sifat Allah. Malah ia sudah dimulai sejak zaman Al Ghazali. Malah ulama-ulama dan tokoh-tokoh cendikiawan Islam di Malaysia sendiri banyak membicarakan hal ini. Mengapa ESQ yang dipermasalahkan oleh Aizam dengan pelbagai tanggapan negatif dan ulasan yang menyimpang?


KEKELIRUAN 6 :

Aizam menerangkan :

Kaedah ESQ ini juga amat jelas menyalahi kaedah mantiq yang betul, jika benarlah manusia yang mengikuti suara hati itu dikatakan mengikuti fitrah sifat-sifat Allah SWT, bagaimana pula dengan sifat-sifat manusia seperti makan dan minum, berkahwin, tidur, bernafsu dan lain-lain. Adakah sifat-sifat ini juga mewakili sifat-sifat Allah SWT kerana ia juga fitrah yang sedia wujud dalam diri manusia. Ia bukan hasil daripada emosi atau fikiran. Malah kaedah literal ESQ yang mengatakan kerana manusia itu berasal daripada Allah SWT maka sifat manusia itu menyamai sifat Allah SWT adalah dangkal kerana ia menyalahi nas dan akal yang sejahtera.


PENJELASAN :

Fitrah terbahagi 2 – Fitrah fizikal dan Fitrah spiritual. Fitrah lahir manusia seperti makan minum, berkahwin, tidur dan sebagainya sama sekali tidak pernah disamakan oleh ESQ dengan Allah. Mana mungkin hal ini dilakukan kerana jelas ia bertentangan dengan syarak.

Apa yang disebutkan oleh ESQ sebagai Fitrah yang dijadikan oleh Allah yang menyebabkan manusia rindu dan ingin mendekat kepada Allah adalah Fitrah secara spiritual. Fitrah spiritual manusia merindui sifat-sifat kasih sayang, keadilan dan sebagainya hingga manusia terdorong mencontohi Asmaul husna.

Kenyataan Saudara Aizam yang mengatakan “Malah kaedah literal ESQ yang mengatakan kerana manusia itu berasal daripada Allah SWT maka sifat manusia itu menyamai sifat Allah SWT” adalah satu kenyataan yang tidak bersumber dan mungkin hanyalah tafsiran saudara Aizam sendiri yang boleh mengelirukan orang ramai. ESQ tidak mengatakan sifat manusia menyamai sifat Allah tetapi manusia terdorong untuk mengikuti sifat-sifat Allah kerana dorongan suara hati yang dijadikan oleh Allah sebagai tanda manusia pernah berjanji/bersaksi untuk patuh kepada Allah sesuai dengan firman Allah di dalam surah Al A’raf ayat 172.KEKELIRUAN 7 :

Aizam membuat ulasan di tulisannya :

ESQ sebenarnya terperangkap dengan jerangkap ‘spiritual quotient’ yang digagaskan oleh Danah Zohar dan Ian Marshall. Ia didokong oleh hipotesis yang dibuat oleh VS Ramachandran kononnya terdapat fungsi ‘pencarian tuhan’ di dalam otak manusia. Padahal al-Qur’an sendiri telah mengatakan bahawa ‘otak manusia yang sejahtera’ jika berfikir secara rasional sememangnya akan menemui siapakah penciptanya. Oleh itu, di dalam al-Qur’an manusia disuruh berfikir dan bertafakkur tanpa perlu menunggu penemuan Barat ini.


PENJELASAN :

Benar sekali pandangan Aizam bahawa ‘otak manusia yang sejahtera’ jika berfikir secara rasional sememangnya akan menemui siapakah penciptanya. Oleh itu, di dalam al-Qur’an manusia disuruh berfikir dan bertafakkur tanpa perlu menunggu penemuan Barat ini.

Namun malangnya, realiti kebanyakan dari masyarakat sekarang tidak begitu saudara Aizam. Jika saudara Aizam terjun ke dunia realiti masyarakat, pergilah melihat ke dataran merdeka, di jalan bukit bintang, di Hard Rock Café, di gedung-gedung tinggi yang di isi oleh para korporat, di KLCC yang penuh manusia yang pelbagai rupa dan ragam, akan jelas terlihat bahawa kebanyakan otak manusia sudah tidak lagi rasional kerana mereka sudah tidak mengenal Allah dan Rasul. Mereka juga buta Al Quran. Yang mereka kagum dan terima adalah teori-teori dari barat dan penemuan-penemuan sains. Dari sekolah rendah mereka di dedahkan dengan pelbagai teori dan penemuan sains yang dianggap benar dan penting. Al Quran hanya menjadi subjek kecil itupun lebih berorentasikan peperiksaan dan hafalan. Bukan kefahaman, perbincangan dengan pendekatan yang mudah dan menarik hati. Hingga akhirnya mereka jauh dari Al Quran dan Allah. Tidak ramai yang direzkikan ilmu seperti saudara Aizam. Yang ramai adalah mereka yang tidak mencintai dan meyakini Allah saat ini, terutama generasi muda harapan bangsa.

Kerana itu ESQ membawa istilah ‘spiritual quotient’ dan menyebutkan nama-nama yang mereka kenal seperti Danah Zohar dan Ian Marshall. Dan penemuan sains oleh saintis VS Ramachandran. Apabila orang seperti ini yang bercakap, lebih mudah untuk diterima akal bagi mereka. Hingga tanpa mereka sedar, keyakinan mereka telah dibalikkan. Dari kekaguman kepada barat dan sains, ESQ membawa mereka mengenal Allah di sebalik itu semua. Allah yang menciptakan saraf otak, bukan VS Ramachandran yang hanya menemuinya. Allah yang membuat manusia mencari dirinya, bukan Danah Zohar atau Ian Marshall yang hanya membenarkannya. Namun saintis barat hanya terbatas kepada penemuan, yang menjelaskannya dengan terang dan nyata pastilah Allah melalui Al Quran. Di sinilah baru manusia akan sujud tersungkur menangis bersyukur kerana baru ‘kenal’ dengan Allah dan baru merasa sangat indahnya Al Quran. Kerana itu di dalam training ESQ ramai orang menangis dan ada juga yang meraung… bukan kerana mereka sedih mengenang ibu, tetapi baru menyedari bahawa sifat kasih sayang ibu itu adalah dari Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang. Mereka menangis kerana di usia 50 tahun, baru tahu apa yang dimaksudkan Allah itu dekat, malah lebih dekat dari urat nadi di leher manusia itu sendiri. Sudah bercucu, baru benar-benar meyakini keesaan Allah dan kebenaran Al Quran yang selama ini telah beberapa kali khatam dibaca dengan dengung dan lagu tetapi tidak pernah difahami apatah lagi diyakini sepenuh hati.

Al Quran itu terlalu agung. Otak manusia diciptakan Allah untuk mengkagumi hal ini, namun bagaimana kaedahnya? Aizam harus duduk dan merenung, menggunakan ‘otak yang rasional’ untuk berfikir bagaimana mendekatkan golongan muda kepada agama. Mendekatkan golongan korporat kepada Iman dan Islam. Bagaimana mendekatkan golongan tidak percaya Allah kepada Al Quran yang mampu menjadi solusi hidup. Ramai dari kita yang bijak pandai ini, mampu membuatkan orang terpegun dengan ilmu dan kefasihan kita apabila berbicara atau berdebat tetapi tidak dapat membuatkan manusia tunduk dan bergetar apabila mengingat pemilik sebenar ilmu itu iaitu Allah SWT. Ini menurut saya adalah lebih besar faedahnya dari mencari salah dan silap ESQ…


KEKELIRUAN 8 :

Aizam menyatakan :

Hakikatnya, teori ESQ lahir dalam keadaan worldview Barat yang tidak percayakan tuhan dan berselirat dengan falsafah materialisme. Epistemologinya juga jelas hanya berasaskan kepada falsafah Barat dan hipotesis sains. Logiknya bagaimana mungkin ia boleh menjadi tafsiran kepada Islam?


PENJELASAN :

Apa yang dituduhkan oleh Aizam ini sangat bertentangan dari yang sebenarnya. Aizam tidak mempunyai pengetahuan sedikitpun kepada asal usul atau sejarah bagaimana ESQ ini lahir. Beliau tidak pernah mewawancara atau menyelusuri perjalanan hidup Dr Ary Ginanjar sehingga buku ESQ ditulis dan mengapa kemudiannya ia dibuat dalam bentuk Training. Bagaimana beliau boleh menyimpulkan ESQ sebagai hasil dari keadaan worldview Barat yang tidak percayakan tuhan dan berselirat dengan falsafah materialisme? Bagaimana juga beliau boleh menyimpulkan Epistemologi ESQ adalah berasaskan kepada falsafah Barat dan hipotesis sains? Semua itu hanya berdasarkan andaian dan kedangkalan kajian beliau.

Sesungguhnya buku ESQ ditulis sejak dari tahun 1999, sebelum Danah Zohar menerbitkan bukunya, Spiritual Quotient. Bukti-bukti penulisan tangan Dr Ary Ginanjar di atas kertas terpakai yang berjumlah lebih dari 2000 keping masih boleh dilihat di Jakarta.

Sesungguhnya ESQ lahir dari pencarian hidup Dr Ary Ginanjar akan makna sebenar kehidupan. Hal ini beliau tuliskan di dalam bukunya ;

“Saya pernah mempelajari ajaran Islam dari seorang tokoh ulama Bali, HS Habib Adnan. Saya merasakan bahawa ilmu yang diajarkan oleh beliau sangat berkesan kerana saya diberi kebebasan untuk berfikir (dengan bimbingan beliau). Sehingga pada akhirnya, saya mendapat hidayah daripada Allah SWT, untuk menerima ajaran Islam secara sedar dan yakin, tanpa dipaksa atau didoktrinkan. Saya seperti mendapat ‘kekuatan’ dahsyat untuk menyusun kepingan-kepingan puzzle dari berbagai gambaran fenomena kehidupan yang selama ini terpisah-pisah.

Ajaran Islam yang saya fahami itu telah banyak memberikan sumbangan dalam hidup saya, khususnya dalam perniagaan yang saya mula dari bawah. Sehingga saya berkeyakinan bahawa agama tidak hanya semata-mata hanya ritual ibadah tetapi di setiap inci persoalan manusia ; ekonomi, sosial, politik dan kebudayaan, mampu dibimbing oleh ajaran Islam.

Islam bukan hanya peraturan dan hokum-hakam, tetapi juga ilmu, cinta kasih dan yang paling besar bagi saya ialah kecenderungan Emosi (EQ), bahkan kecerdasan Spiritual (SQ) ternyata mampu bersumber dari Rukun Iman, Rukun Islam dan Ihsan yang merupakan dasar agama Islam.

Setelah bertahun-tahun berada dalam ‘pencarian’ jati diri, dengan melalui pelbagai pengalaman selama berada di dalam dunia perniagaan juga dengan pengkajian ilmu – gabungan sejumlah buku ilmiah moden sebagai rujukan, akhirnya saya sampai kepada kesimpulan bahawa Emosional Quotient dan Spiritual Quoitent terbukti mengikuti konsep Rukun Iman dan Rukun Islam yang telah diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW 1400 tahun yang lalu.” (Ary Ginanjar Agustian, ESQ Emotional Spiritual Quotient, versi Malaysia, hal 7-8)

Pada asalnya, tiada istilah God Spot ditengah ESQ Model. Yang ada adalah perkataan FITRAH. Namun Dr Ary Ginanjar pada ketika itu berhasrat untuk menggunakan semua istilah di dalam Model nya di dalam bahasa Inggeris supaya mudah dibawa ke peringkat antarabangsa. Namun setelah puas dicari, tidak ada istilah bahasa Inggeris yang dapat menjelaskan makna Fitrah dengan tepat.

Pada tahun 2000, sewaktu buku ESQ telah siap ditulis dan dibawa kepada Kiyai Habib Adnan di Bali, Ary Ginanjar telah diberikan oleh sesaorang buku Danah Zohar yang menceritakan tentang Spiritual Quotient. Melalui buku inilah Dr Ary menemukan istilah ‘God Spot’ sebuah penemuan sains yang boleh menjelaskan bahawa manusia itu sedari asal kejadiannya sudah disiapkan dengan keperluan kepada Tuhan. Namun penemuan ini diangkat oleh Danah Zohar tetapi tidak menghubungkannya dengan Tuhan. Sebelum buku ESQ diterbitkan, Dr Ary telah mengambil sedikit dari petikan buku Danah Zohar untuk dimuatkan di dalam bukunya. Selain penemuan God Spot itu dipakai sebagai istilah untuk menjelaskan konsep Fitrah yang gagal dicari perkataan lebih sesuai, ia juga untuk menjawab SQ Danah Zohar yang tidak menjelaskan kepentingan Tauhid.

Sesungguhnya ingin diingatkan kepada saudara Aizam, supaya lebih berhati-hati di dalam membuat tuduhan dan ulasan. Semua ini tidak berakhir di dunia. Malah setiap yang ditulis dan diucapkan, akan dipertanggungjawab di akhir kelak. Sebagai seorang yang mempunyai ilmu agama yang tinggi, jangan menjadikan ilmu itu kemudahan untuk menghukum dan menjatuhkan salah kepada orang yang tidak anda kenali. Sebaliknya jadikanlah ilmu itu pakaian yang dapat mendekatkan manusia kepada Allah.


KEKELIRUAN 9 :

Aizam menulis :

Penulis tidak fikir ESQ akan berjaya diislamkan. Ini kerana ia adalah satu ‘ideologi’ bukan ‘metodologi’. Ia sama dengan usaha sesetengah orang yang cuba untuk mengislamkan sekularisme, liberalisme, kapitalisme, komunisme dan lain-lain. Jika ada juga yang cuba untuk mengislamkannya maka akan lahirlah muslim sekular, muslim liberal, muslim kapitalis dan lain-lain. Islam adalah Islam. Epistemologinya adalah bersumberkan wahyu bukan akal, falsafah atau dapatan sains. Hal ini berlaku kepada Ary Ginanjar. Dia tidak pernah berjaya mengislamkan ESQ sebaliknya Islam pula yang terpaksa disesuaikan dengan ESQ.


PENJELASAN :

Dr Ary Ginananjar tidak pernah berhasrat untuk mengislamkan ESQ kerana ESQ adalah satu konsep yang lahir dari Rukun Iman, Islam dan Ihsan. Sama ada ia ditafsir sebagai ideology atau metodologi terpulang kepada sesiapa yang bebas menafsirkannya. Apa yang penting untuk beliau sampaikan adalah konsep ESQ iaitu Emosional dan Spiritual Quotient telah dijelaskan oleh Rasulullah 1400 tahun yang lalu apabila Baginda yang mulia mengajarkan tentang Rukun Iman dan Islam. Semuanya ada di dalam Al Quran dan As Sunnah.

Untuk meyakinkan hal ini kepada masyarakat, beliau membawa pendekatan yang dekat dengan mereka iaitu hujah akal, penemuan dan teori sains. Supaya apa yang mereka yakini (iaitu ilmu dan teori barat) akhirnya berubah kepada keimanan kepada Allah dan Al Quran. Ini adalah kaedah yang diusulkan oleh Allah di dalam firmannya yang bermaksud ;

“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik, dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu, Dialah yang lebih mengetahui siapa yang sesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui siapa yang mendapat petunjuk.” QS An Nahl 125-126

ESQ tidak pernah perlu diIslam atau disesuaikan dengan Islam. Kerana ia lahir dari keyakinan menyampaikan rukun islam, iman dan ihsan di dalam setiap inci kehidupan manusia moden saat ini.KEKELIRUAN 10 :

Menurut Aizam lagi :

Kita tidak pernah mendengar bahawa ihsan itu God Spot atau suara hati atau 99 nama Allah atau tiupan roh Allah. Apa yang kita tahu ‘ihsan’ itu adalah satu martabat tertinggi dalam beribadah. Sama ada seseorang itu mencapai maqam musyahadah atau muraqabah. Syarat ibadah tentulah seseorang itu beriman dan menganut Islam. Ia adalah maqam yang amat eksklusif dan bukan inklusif. Tetapi ESQ telah MEMBARATKAN pengertian ‘ihsan’ dengan mendakwa ia adalah ‘spiritual quotient’ yang berlaku kepada semua manusia tanpa mengira apa jua anutan agama. Ia dianggap sesuatu yang universal dan inklusif hatta kepada mereka yang tidak beragama. Apa yang berbeza hanyalah pada metodologi bagaimana untuk mereka mencapai ‘spiritual quotient’ itu. Ia mungkin dicapai dengan solat, yoga, meditasi, pertapaan atau mendengar muzik kerana ia adalah sesuatu yang ‘built-in’ di dalam diri manusia dan tidak terikat kepada ritual keagamaan untuk memperolehinya.


PENJELASAN :

Maqam Ihsan yang dibicarakan dan digambarkan oleh saudara Aizam itu adalah maqam yang tinggi, manakala apa yang dibicarakan oleh ESQ hanyalah asas memahaminya. Bagaimana mahu kita bicara soal yang tinggi-tinggi sedangkan yang sebatas asas belum dapat difahami dan diamalkan. Kerana itu di ESQ disampai 1 Value, tidak disebut Ihsan. Nilai-nilai yang baik, adalah asas kepada Ihsan namun bukan maqam Ihsan saudara Aizam. Perlu diingat ESQ Training adalah HR Training, bukan kelas pengajian agama atau kelas tasawuf.

Allah menyiapkan manusia dengan Fitrah bertuhan. Manusia hakikatnya memerlukan Tuhan di dalam hidup mereka. Walaupun mereka mengakuinya atau tidak, hakikatnya mereka tetap disiapkan “hardware” untuk mengakui wujudnya Tuhan yang menciptakan alam ini dan perlu disembah. Handware ini adalah fungsi otak yang dinamakan oleh saintis sebagai ‘God Spot’.

Setelah manusia mempunyai ‘persediaan’ secara semulajadi ini, Allah datangkan para Nabi dan Rasul untuk menyampaikan kebenaran. Untuk kita, umat akhir zaman Allah utuskan Nabi Muhammad sebagai Rasul yang menyampaikan siapakah Tuhan yang sebenarnya dan apakah agama yang lurus itu. Walaupun Rasulullah telah tiada, tetapi Al Quran yang ditinggalkannya adalah pedoman hingga ke akhir zaman.

Walaupun ESQ menyampaikan bahawa semua manusia mempunyai abiliti untuk memikirkan kepada keperluan bertuhan dan memerlukan keyakinan itu untuk hidup yang sempurna, mereka perlu disampaikan tentang agama yang benar itu adalah Islam dan Tuhan yang benar itu adalah Allah. Inilah yang dilakukan oleh ESQ mengikut caranya. Setelah menjelaskan erti pencarian manusia akan makna hidup, ESQ membawa jawapan yang semuanya adalah dari Al Quran dan Hadis Rasulullah. Penemuan sains dan teori barat hanya untuk menyerlahkan kebenaran Al Quran yang menjadi sumber kebenaran.

Pertama yang disampaikan di training ESQ adalah keyakinan yang dalam kepada Allah, Rasulullah dan Al Quran. Keyakinan yang padu ini akan menjadi asas kepada semua yang lain. Kemudian baru di ESQ dibicarakan soal suara hati dan Zero Mind Prosess. Kemudian ia dibimbing oleh 6 Rukun Iman dan 5 Rukun Islam. ESQ Training harus dilihat secara menyeluruh, barulah akan terlihat ke mana peserta ingin dibawa.

Saudara Aizam harus keluar dari kepompong dunia ilmiahnya yang hanya bergelut bercerita tentang ilmu-ilmu Islam yang tinggi tetapi tidak dibawa merendah hingga masuk ke hati manusia. Sebagai penilaian saya, inilah kelemahan dari ramai pengkaji kita. Orang lain telah berbuat dan telah berbuah usaha mereka, tetapi kita masih menkaji dan mencari di mana salah yang boleh dijumpai oleh pekerjaan orang-orang ini. Alangkah baiknya jika saudara Aizam mencari bagaimana untuk melengkapkan kekurangan ESQ yang sangat terlihat di mata saudara Aizam. Jika menurut saudara Aizam ia sesuatu yang tidak boleh diperbaiki, maka hormatilah para ulama yang menyatakan sokongan dengan tegas kepada ESQ.

Apa yang boleh dilakukan menurut saya, dengana ilmu Aizam yang banyak itu cubalah digunakan untuk meyakinkan orang-orang untuk menerima Allah sebagai Tuhan. Cuba bayangkan apabila Aizam perlu memberi training kepada manusia-manusia yang majoritinya datang adalah untuk mencari rahsia kejayaan dunia, hidup kaya dan dihormati manusia? Tidak pernah membaca Al Quran dan tidak pernah meyakini rukun iman dan islam. Apatah lagi memahami makna Ihsan seperti yang dihuraikan oleh saudara Aizam di atas tadi. Apakah yang mungkin Aizam sampaikan kepada mereka hingga mereka akhirnya mahu duduk 3 hari di dalam dewan training dan akhirnya pulang dengan membawa keyakinan bahawa Allah itu Esa dan Al Quran itu benar, Rasulullah itu utusan Allah dan Al Quran itu bukan buatan manusia.

Fikirkan juga bagaimana untuk membiayai semua perbelanjaan dan kos penyelenggaraan. Bukan hanya mengadakan seminar demi seminar dari peruntukan jutaan ringgit duit kerajaan yang hakikatnya adalah duit rakyat juga. Biar setimpal, peruntukan yang diberikan oleh rakyat kepada badan-badan agama dengan hasil kesedaran yang dapat dirasakan oleh rakyat yang semakin hari semakin terdedah dengan pelbagai masalah dan pengaruh yang tidak sihat. Dari gejala social, zina, buang anak, mat rempit, hingga kepada rasuah, ponteng kerja, tidak berdisplin, merompak, rogol, menipu, hingga kepada rosak akidah dan keyakinan kepada Allah.

Bagaimanakah untuk mengatasi semua masalah ini? Inilah medan perjuangan ESQ… yang perlu Aizam kaji dengan hati yang ikhlas dan terbuka. Selain mengukur ESQ dengan ilmu Aqidah dan Feqah, bukalah juga kitab uslub dakwah. Moga Hidayah Allah tercurah di hati Aizam.KEKELIRUAN 11 :

Saidara Aizam menulis lagi ;

Sebab itulah, Ary telah menyenaraikan peneraju syarikat-syarikat besar seperti Walt-Disney, Starbucks, Body Shop, Visa International, Nokia, Matsushita dan lain-lain sebagai tokoh-tokoh sufi korporat yang telah berjaya mencapai ‘spiritual quotient’ sehingga menepati nama-nama Allah SWT yang telah menjadi fitrah dalam diri mereka. Jenis sufi dan tasawwuf apakah yang diajar oleh Ary Ginanjar ini?


PENJELASAN :

Semua syarikat besar di atas disebutkan oleh Dr Ary Ginanjar sebagai contoh syarikat-syarikat yang berbasiskan spiritual kerana mereka berpegang kepada nilai-nilai yang baik. Ia sebagai bukti, dengan berpegang kepada nilai-nilai baik di dalam syarikatnya, manusia boleh berjaya di dunia. Ini bagi menolak pendapat yang mengatakan untuk maju manusia harus melupakan semua nilai-nilai yang baik.

Namun ESQ tidak mengajarkan hanya berpegang kepada nilai-nilai. Di dalam ESQ Model jelas bahawa nilai-nilai yang baik itu perlu diikat dengan 6 Prinsip iaitu beriman kepada 6 Rukun Iman. dan 5 langkah yang diambil dari 5 Rukun Islam. Inilah kunci kejayaan dan kebahagian manusia untuk kehidupan di dunia dan akhirat.


KEKELIRUAN 12 :

Akhirnya Aizam membuat kesimpulan :

Terus terang penulis katakan, ESQ adalah satu trend halus untuk menerapkan faham ‘perennial philosophy’ ke dalam penganut agama seluruh dunia. Faham ini masuk dengan pelbagai kaedah seperti melalui Global Theology, Global Ethic dan lain-lain. Kesemua faham ini pada zahirnya cuba mencari persamaan nilai yang universal antara semua manusia. Asas kepada ideology ini adalah manusia bersatu pada titik spiritualnya yang disebut sebagai ‘metaphysical unity’ atau kesatuan metafizik (esoteric). Inilah sebenarnya inti pluralisme agama. Amat silap jika sesetengah pihak beranggapan bahawa pluralisme agama itu hanyalah apabila seseorang mengatakan ‘agama itu semuanya sama’. Malah sememangnya ‘perennial philosophy’ itu mengiktiraf agama-agama itu berbeza tetapi hanya pada level eksoteriknya (zahirnya) tetapi kesemuanya menuju atau bertawaf kepada paksi yang sama pada level esoteriknya (batinnya). Lebih daripada itu, ‘perennial philosophy’ juga tidak pernah menyekat penganut mana-mana agama mengamalkan agamanya, apa yang penting penganut agama-agama itu menerima bahawa mereka semua bertemu akhirnya pada titik yang sama. Itulah ‘spiritual quotient’ yang dimaksudkan. Kesimpulannya, inilah rupa paras ESQ yang sebenar…lihatlah worldview kelahirannya dan epistemology yang mencetuskannya… anda akan kenal apa ESQ yang sebenar!


PENJELASAN :

Inilah sebenarnya tujuan penulisan saudara Aizam yang penuh kekeliruan ini; Ingin membawa pembaca kepada satu rumusan iaitu pertuduhan melulu bahawa ESQ adalah satu ideologi yang mahu menyamakan semua agama dan mendokong fahaman Pluralisme. Sesungguhnya ini satu fitnah yang besar dari hujah yang sangat dangkal dan lemah.

Untuk mengetahui keyakinan dan pegangan sesaorang, apatah lagi aqidah sesaorang yang mengucap dua kalimah syahadah, mendirikan solat lima waktu, berpuasa penuh di bulan Ramadhan, membayar zakat dan mengeluarkan sedekah serta menunai haji, tidak cukup pengetahuan yang tinggi di bidang falsafah dan teori ‘perennial philosophy’ atau yang seumpamanya. Ini adalah kaedah yang sesat. Mengambil ilmu barat, dan mengukurnya kepada orang Islam lain untuk menentukannya salah atau benar keimanannya adalah kaedah yang tidak pernah digunakan oleh mana-mana ilmuan Islam. Bukan begini cara Islam mengukur atau menilai sesaorang. Apakah perbuatan Dr Ary Ginanjar yang bercanggah dengan nilai Iman, Islam dan Ihsan? Apa tindakan beliau yang bertentangan dengan Al Quran dan As Sunnah? Dari situlah baru pertuduhan boleh dilakukan kepada beliau.

Mengapa ilmu barat yang menjadi ukurannya? Seperti apa yang saudara Aizam tuduhkan kepada Dr Ary Ginanjar, sebenarnya itulah yang dilakukan oleh saudara Aizam. Dr Ary tidak mengambil teori barat untuk membenarkan Islam tetapi saudara Aizam mengambil pengetahuannya terhadap ilmu-ilmu sesat barat untuk menyesatkan Dr Ary Ginanjar…

Dengan penjelasan kepada semua kekeliruan di atas, jelas Dr Ary Ginanjar tidak pernah menyamakan Islam dengan semua agama yang lain. Dr Ary Ginanjar mengakui Islam adalah agama yang benar dan tidak ada agama yang lebih benar dari Islam. Nilai-nilai kebaikan yang ada pada manusia yang bukan Islam, bukan membenarkan agama mereka tetapi membenarkan bahawa semua kebaikan itu adalah bersumber dari Allah SWT sama ada mereka mengakuinya atau tidak.

Dan ingin ditegaskan di sini, bahawa nilai-nilai kebaikan yang ada pada umat yang tidak mengEsakan Allah, tidak akan menjamin keselamat hidup mereka di akhirat walaupun kelihatan di dunia mereka berjaya. Hal ini perlu dijelaskan kepada masyarakat yang sering keliru mengapa umat bukan Islam maju dan ada kalanya, nilai-nilai kebaikan yang mereka pegang lebih teguh berbanding sebahagian umat Islam yang pengotor, penipu, hasad dengki, tidak saling bekerjasama dan sebagainya. Kita lihat saja kecurian selipar yang berlaku setiap hari di masjid. Apakah kerana sikap umat Islam yang salah ini melambangkan kesalahan ajaran Islam? Apakah kerana kebaikan yang diamalkan oleh umat bukan Islam, membuktikan kebenaran agama mereka? Tidak sama sekali. Inilah jawapan yang cuba Dr Ary Ginanjar sampaikan, bahawa semua nilai kebaikan itu adalah tanda bahawa manusia itu diciptakan oleh Allah. Semua manusia tanpa mengira agama, bangsa menyukai pada nilai-nilai kebaikan yang sama. Ia bukti, nilai-nilai itu diciptakan oleh Tuhan yang satu iaitu Allah. Hal ini jelas di dalam ayat-ayat Al Quran yang beliau bawa sebagai hujah.

Apabila umat Islam tidak mengamalkannya, kita tidak akan merasai indahnya. Tetapi orang yang mengeluarkan nilai-nilai kebaikan yang diberikan Allah, mereka akan mendapat manfaatnya. Tetapi itu saja tidak cukup. Kerana itu ESQ mengajarkan 165. Tidak sekadar 1 yang diperjuangkan tetapi 6 iaitu Nilai 6 Rukun Iman dan Nilai 5 Rukun Islam. Yang kesemuanya wajib di imani dan diamalkan. Dengan nilai Rukun Islam, Rukun Iman dan Ihsan barulah lengkap keIslaman sesaorang sebagai jaminan keselamatan dunia dan akhirat.

Untuk mengenali siapa atau apa ESQ sebenarnya, lihatlah kepada hasil training ESQ yang membawa pesertanya kembali mentauhidkan Allah dengan sepenuh keyakinan, beriman dengan 6 Rukun Iman dan beramal dengan 5 rukun Islam. Lihatlah kepada peserta-peserta non Muslim yang ada pada akhirnya menyakini kebenaran Al Quran dan beriman dengan Allah dan menerima Nabi Muhammad sebagai Rasul Allah. Mengaitkan ESQ dengan ajaran ‘perennial philosophy’ dan seumpamanya hanyalah andaian-andaian yang berpunca dari rasa ragu dan sangsi yang tidak disusuli dengan kajian lebih mendalam dari hati yang tulus ikhlas mencari kebenaran.

Dr Ary Ginanjar tidak memberi hidayah kepada manusia, tetapi yang memberi hidayah dan petunjuk hanyalah Allah. Apa yang beliau lakukan hanyalah usaha untuk memperlihatkan, memperjelaskan dan menyerlahkan segala kebenaran Al Quran hingga manusia tunduk dan menerimanya dengan sepenuh hati, bukan dipaksa atau di doktrinkan. Sesungguhnya ini adalah kerja keras yang telah beliau lakukan dan ia dapat dirasakan oleh mereka yang dekat dengannya. Seperti yang sering beliau sampaikan di training ESQ, bahawa semua ini beliau lakukan bukanlah kerana merasa lebih tahu dari yang lain tetapi inilah cara beliau bertaubat kepada Allah.

Sekian, semoga saudara Aizam dan mereka yang meragui ESQ akan mendapat penjelasan. Tujuan penulisan ini adalah untuk menghilangkan keraguan-keraguan yang mungkin timbul kepada alumni ESQ yang telah meyakini nilai-nilai Islam, Iman dan Ihsan sebagai solusi hidup mereka. Supaya mereka tidak meninggalkan nilai-nilai ini hanya kerana keraguan yang dicetuskan kepada peribadi Dr Ary Ginanjar oleh mereka yang sesungguhnya langsung tidak mengenali beliau.

“Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah kamu melihat apa yang telah kamu lakukan untuk hari esok (akhirat) dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu lakukan.” Maksud Surah Al Hasyr (Pengusiran) ayat 18.

Yang baik dan benar itu dari Allah, yang salah itu adalah dri kelemahan dan kesilapan saya sendiri dan sentiasa terbuka untuk teguran dan pembaikan. Terima kasih.3 comments:

 1. Tulisan ini semakin menampakkan anda tidak mengenali hakikat Islam. Sumber ilmu Islam itu di mana? Mengapa mengambilnya dari luar Islam untuk diakui sbg Islam? Apa peranan ilmu jika suara hati sahaja menentukan kebenaran....jgn ego dengan kebenaran setelah dibentangkan hujjah.

  ReplyDelete
 2. Saudara/ri Arian yg saya hormati,
  sesiapa saja berhak membaca dan menilai tulisan saya. Sesungguh hakikat Islam itu sangat indah dan mudah untuk difahami kerana ia sesuai dengan fitrah manusia. ESQ adalah Training Sumber Manusia yang berasaskan dari hadis Jibril tentang Rukun Islam, Iman dan Ihsan dan kupasannya semua berdasarkan Al Quran dan As Sunnah. Cuma di dalam penyampaiannya, disesuaikan dengan 'bahasa kaum' manusia zaman moden ini. Jika saudara seorang yang pakar dan sangat memahami hakikat Islam, pendekatan ESQ mungkin tidak 'cocok' untuk anda. Tetapi saya mohon, berfikirlah juga untuk kepentingan orang lain yg telah dirosakkan oleh sistem dan kemodenan yang ada sekarang ini hingga mereka tidak bernasib baik dapat kesempatan mengenali Islam. Kerana itu pada mereka, ada banyak prajudis dan prasangka bahawa Islam hanyalah sesuai untuk urusan akhirat dan diperlukan apabila usia sudah tua dan menunggu ajal. Sedangkan hakikat sebenarnya, Islam adalah untuk seluruh manusia untuk kejayaan dan kebahagian manusia dunia dan akhirat. Cuba saudara/ri renungkan... Bagaimana membawa manusia yang percaya kepada sains melebihi percaya kepada Al Quran mendekati Islam dan mahu mengambil Islam sebagai the way of life? Apakah mereka boleh dipaksa meyakini? God Spot atau apa saja penemuuan sains atau teori barat yang dibawa di training ESQ adalah ibarat 'pintu' yang dibuka untuk mereka masuk ke realiti kebenaran dan keindahan Islam yang sebenarnya. Perumpamaannya, jika kita nak tangkap ikan, kita perlu guna umpan... kalau ikan suka anak udang, gunakanlah anak udang sebagai umpannya... barulah berhasil kita mengail. Tapi jika mahu menangkap ikan,tapi tak mahu gunakan umpan... hanya mata kail kosong menunggu ikan meragutnya dengan rela... itu luar biasa kalau berjaya... Mungkin kerana berfikiran seperti itulah 'ikan-ikan' moden generasi anak muda kita semakin lari dari agama. Kita gagal menarik mereka dekat dengan Islam kerana mereka terlanjut salah dididik hingga tarikatnya kepada dunia terlalu kuat. Tetapi kita pula, terlalu 'benci' akan dunia... akhirnya mereka ke kiri, kita sendirian ke kanan. Apakah ini yg kita harapkan? Salah siapakah? Apakah mahu terus kita salahkan mereka? Tentang suara hati dan peranan ilmu... bagi orang yang mengenali hakikat Islam seperti saudara/ri tentu mampu menjawab soalan ini. Suara hati itu asas kemampuan manusia yang dibekalkan Allah untuk membezakan yg baik dan yg buruk. Tugas manusia tentulah perlu berusaha menambahkan yg asas menjadi advance dan sempurna. Kemampuan membezakan yg baik dgn yang buruk dari asas yg dibekalkan Allah (suara hati) perlu ditambahkan dengan ilmu dan pengetahuan terutama dari sumber yg benar iaitu Al Quran. Di dalam buku ESQ versi Malaysia, m/s 222 ada menjelaskan hal ini. Ilmu pengetahuan perlu dicari dan didalami adalh prosesnya tidak akan berhenti hingga ke liang lahat. Jika ditraining ESQ, di bawah modul Learning Priciple ia dihuraikan dengan detail betapa manusia perlu terus belajar dan belajar. Al Quran adalah pedoman utama umat Islam.

  Di dalam ESQ Model, diterangkan suara hati sebagai asas kemampuan manusia yg dibekalkan Allah hingga manusia cenderung kepada kebaikan. Namun tidak hanya suara hati, selepas suara hati diterangkan tentang ZMP bagaimana kebanyakan dari suara hati atau kemampuan asas menilai kebaikan itu selalunya tertutup atau tercover oleh perbagai sikap manusia termasuklah ego... hingga ia perlu dibersihkan sentiasa. Bagaimana membersihkannya? Pelajari hikmah istiqfar, wuduk dan ihram. Setelah itu suara hati perlu dilindungi atau diacukan kepada 6 rukun Iman supaya ia menjadi prinsip yg benar. Dan tidak cukup dengan itu, ia kemudian dituntun dengan 5 langkah dari Rukun Islam. InsyaAllah suara hati yg dilindungi dengan 6 Rukun Iman dan 5 Rukun Islam tidak akan tersasar. Bagaimana saudara/ri boleh menafsirkan hanya suara hati menentukan kebenaran? Dari mana kesimpulan ini saudara/ri buat? Semoga ego kita tidak menutup hati dan fikiran kita dari menerima kebenaran yg cuba dijelaskan...

  wallahualam. tksh

  ReplyDelete